För hästen

Bomvidden

Det unika med WOW sadlarna är att de kan anpassas i takt med att hästen ändrar sig. Koppjärnet kan justeras från 73 grader i bomvinkel ända upp till 143 grader vilket ger ett spann på 70 grader. De flesta sadeltillverkare erbjuder endast bommar med en bomvinkel mellan 80-110 grader.

Bommen

WOW har en unik patenterad bom som tillåter rörelsefrihet i sidled vid framvalvet för att ge plats så bogbladet kan rotera bak.  Bommen är en flexibel läder och plastbom med en Y-formad förstärkning av kolfiber för att ge optimal tryckfördelning. Resultatet blir en bom som rör sig i takt med hästen istället för att motarbeta dess rörelser samtidigt som vikten fördelas över en stor yta.

 

Raka och svängda ryggar

Alla hästar har inte samma ryggprofil, och därför finns det olika typer av böjning på bommen just för att få optimal passform för hästen. Nedan syns den raka bommen på en rak rygg (rätt bom för den hästen) och sedan den böjda bommen på samma häst.

 Bossorna

Panelerna är en förlängning av bommen och kallas för Pointless Panel System TM. De flesta bossor är endast gjorda av läder och sedan fyllda med ull. Detta ger ytterst lite stöd för bommen vilket är varför det uppstår ett väsentligt ökat tryck runt ortspetsarna samt stigläderkramporna. Hos en WOW sadel är övre delen av bossan fäst i en flexibel platta av polypropen som därmed jämnar ut tryck från stigläderkramporna och främre delen av bommen, var trycket är som störst. Detta ger också en mycket större yta mot hästen jämfört med en traditionell sadel. Ortspetsarna på en traditionell sadel är endast 2 fingrar bred och slutar ungefär 20 cm nedanför koppjärnets mitt. WOW har inga ortspetsar som ligger mot hästen och panelerna slutar ca 33 cm från bommens mitt vilket ger en väsentligt större bäryta samtidigt som panelerna är mycket korta i framkant för att ge maximal bogfrihet.

För att tillgodose behoven hos alla typer av hästar finns det en mängd olika bossor att välja mellan. Man väljer allt från hur hög bossan ska vara framtill och baktill samt hur bred kanalen ska vara för att hästen ska kunna lyfta ryggen vid korrekt arbete. Totalt har vi över 420 olika bossor att välja mellan!

Bossorna kan fås med Flair som är en justerbar luftstoppning och vi erbjuder även ullstoppning eller permanentstoppad foampanel.

 Sadelgjordsstropparna

Alla WOW sadlar har flyttbara stroppar för att kunna anpassa sadeln ifall hästens gjordläge inte överensstämmer med sadelläget. Det finns mer än 10 lägen för sadelgjordsstropparna att välja mellan för att passa olika typer av hästar. För hästar som har gjordläget extremt långt fram (t ex araber, frieser) kan man flytta fram stropparna ytterligare mha av en förgjord för att förhindra att sadeln dras fram av gjorden. Denna förgjord sätts fast mellan kåpan och bossan och ligger inte framför sadeln som en traditionell förgjord, det blir därmed inget tryck som hindrar hästen.

Kanalen

Mitt under sadeln där Trapezius muskeln möter Latissimus dorsi är det viktigt att det finns tillräckligt med plats för musklerna att expandera. Är kanalen för smal kommer det leda till att hästen inte kan böja i sidled eller höja ryggen korrekt vid arbete. Det är även vanligt att sadeln glider fram om kanalen är för smal, framförallt på breda hästar är det ett vanligt problem. Det är också viktigt att det finns tillräckligt med plats framtill på sadeln så hästen kan röra sig obehindrat utan att bli klämd bakom manken. Därför kan våra sadlar fås med en sluten eller öppen kammare för att passa olika hästar samt olika bredd på kanalen för att säkerställa bästa möjliga rörelsefrihet för hästen.